SIO2020ArnesMIZŠEU-ESS

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju
Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Če se vam pri delu zatakne, pobrskajte po učbenikih, spletnih straneh, povprašajte sošolce in sošolke in seveda pišite učiteljem.

Prihajajoči dogodki | mesečni pregled

 • Ni prihajajočih dogodkov. Želimo vam lep dan.
november 2020
PTSČPSN
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30       
« Okt   Dec »
osic

OBVESTILO O MOŽNOSTI ZAGOTOVITVE TOPLEGA OBROKA ZA UČENCE, KI SE ŠOLAJO NA DALJAVO

OBVESTILO O MOŽNOSTI ZAGOTOVITVE TOPLEGA OBROKA ZA UČENCE, KI SE ŠOLAJO NA DALJAVO

 

Spoštovani starši!

Tudi v času od 16. – 27. 11. 2020 bo kuhinja OŠ Ivana Cankarja Vrhnika pripravljala topli obrok za vse upravičene in prijavljene prevzemnike.

Še vedno ostajajo pogoji enaki:

 • topel obrok (kosilo) pripada učencem, ki se zaradi poslabšanja epidemioloških razmer organizirano šolajo na daljavo in so do tega obroka upravičeni;
 • do toplega obroka so upravičeni le tisti učenci, ki imajo že sedaj subvencionirano kosilo (3. dohodkovni razred v odločbi o otroškem dodatku oziroma 2. razred v odločbi o državni štipendiji ali učenci, ki so nameščeni v rejniško družino) – podatke bomo ob prijavah preverili v CEVUIZ;
 • obrok je za učence brezplačen, saj se sredstva zagotovijo iz državnega proračuna;
 • topel obrok bo za obe vrhniški šoli v tednu od 16. 11. 2020 do 27. 11. 2020 pripravljala kuhinja OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, kjer bo tudi prevzem.

Starši otrok, ki izpolnjujejo zgornje pogoje in se do sedaj še niso prijavili, se morajo na topel obrok predhodno prijaviti in velja za vse dni v tednu (ne pa le za posamezne dneve npr. glede na jedilnik).
Prijave pošljite na e-naslov vodje prehrane, in sicer za Cankarjevo šolo tinapb@11sola.si in za Slomškovo šolo prehrana.ams@gmail.com .

Ustrezno posodo za prevzem obroka morate vsakodnevno zagotoviti sami (do 10.00 morate čisto in podpisano posodo dostaviti na določeno mesto zadaj pri kuhinji šole), nato pa obrok ob dogovorjenem času tudi prevzeti. Prevzem hrane bo potekal zunaj prostorov šole.

Učenci oziroma starši boste obrok (obvezna uporaba maske in zagotavljanje ustrezne medosebne razdalje) osebno prevzeli zadaj za OŠ Ivana Cankarja Vrhnika ob določenem času (med 11.30 in 12.30).

Lep pozdrav in vse dobro.

SLOVENSKI PESNIKI IN PESNICE ZA OTROKE

SLOVENSKI PESNIKI IN PESNICE ZA OTROKE

V mesecu oktobru so učenci 1.-3. razreda OŠ Ivana Cankarja Vrhnika začeli z uresničitvijo projekta Slovenski pesniki in pesnice za otroke. Razstavo sta otvorila ustvarjalca Niko Grafenauer in Neža Maurer, ki letos decembra obeležujeta jubilejni obletnici rojstva. več…

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – 20. 11. 2020

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – 20. 11. 2020

V petek, 20. 11. 2020, obeležujemo TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki letos nosi slogan »Zajtrk z medom – super dan!« in je že deseti po vrsti.

Medu pa vsekakor ni brez čebel. Naša najbolj poznana čebelja predstavnica je kranjska sivka (Apis mellifera carnica). 

Med je najbolj poznan čebelji izdelek. Znan je po svoji zdravilnosti in je hranilno in energijsko bogat. Poleg ogljikovih hidratov vsebuje tudi vitamine, minerale in antioksidante. Poleg medu pa čebele izdelujejo/nabirajo tudi matični mleček, propolis (zadelavina), cvetni prah in vosek.

 

NEKAJ ZANIMIVOSTI

 • Medonosna čebela (Apis mellifera) je le ena od znanih 20.000 vrst čebel in ena redkih, ki se uporablja za pridelavo medu.
 • Čebele oprašujejo kar 170.000 vrst rastlin.
 • Brez čebel ne bi bilo toliko različnih vrst sadja in zelenjave ter tako lepih barv na travniku.
 • Vsaka tretja žlica hrane na svetu je odvisna od opraševanja.
 • Čebele in drugi opraševalci bistveno prispevajo k varnosti svetovne preskrbe s hrano.
 • Ena medonosna čebela lahko v svojem življenju nabere 1/12 čajne žličke medu.

 

KAJ PA ZA OHRANITEV ČEBEL LAHKO NAREDIMO MI?

 • Na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene sadimo oziroma sejem medovite rastline.
 • Doma na balkonu, terasi ali vrtu postavimo gnezdilnico za čebele – lahko jo naredimo sami ali pa jo kupimo.
 • Ohranimo cvetoče travnike z večjo pestrostjo rastlin in na travnike sejemo medovite rastline.
 • Čebelarjem omogočimo začasno ali trajno namestitev čebel na kmetijskih površinah. Čebele bodo tako imele ustrezno pašo, naše rastline pa bodo oprašene in bodo tako bogatejše obrodile sadove.
 • Če že škropimo, potem uporabljamo čebelam neškodljive pesticide in škropim v brezvetrnem vremenu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo v panje.
 • Kupujemo med in druge čebelje pridelke pri lokalnem čebelarju.

Na žalost tradicionalnega slovenskega zajtrka letos ne moremo pripraviti v šolski kuhinji, si ga pa lahko pripravite doma. Naj vsebuje kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Če so te izdelki po vrhu vsega še domači ali lokalni, še toliko bolje.

 

NEKAJ IDEJ ZA PRIPRAVO TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA:

  • črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
  • ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj
  • ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj
  • prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj
  • mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
  • polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
  • polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
  • polenta z mlekom, slive ali kaki
  • ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda…

 

RECEPTI

Prilagamo nekaj receptov za zgoraj omenjene jedi in upamo, da si boste kakšno tudi pripravili. Recepte najdete tukaj.

 

Pa dober tek!

 

Novembrske številke naročenih revij

Uredništvo mladinskih revij (Ciciban, Cicizabavnik, Pil) je sporočilo, da bodo novembrske številke revij, ki jih imate učenci naročene preko šole, tokrat prišle na domač naslov. Prosim, sporočite šolski knjižničarki (mmaln@11sola.si), če naročenih revij niste prejeli.

 

Oktober – Mednarodni mesec šolskih knjižnic

Mesec oktober že tradicionalno posvečamo praznovanju Mednarodnega meseca šolskih knjižnic. S številnimi dejavnostmi smo se tudi na naši šoli letos posvetili pomenu šolske knjižnice in kaj le-ta pomeni šolski skupnosti. Rdeča nit letošnjega projekta je bila še kako aktualna – Iskanje poti do zdravja in boljšega počutja! Nanaša se na izzive, ki nam jih prinaša nova realnost, tj. sobivanje s svetovno pandemijo koronavirusne bolezni.

Že septembra je šolska knjižničarka prvič obiskala prvošolčke, spregovorila je o namenu in pomenu šolske knjižnice, branja in pripovedovanja. Učenci so dobili članske izkaznice in darilno knjigo.

Dogodke smo lepo povezali z akcijo Beremo skupaj – za znanje in za zabavo, tako smo povabili učence 9. razredov, da so med urami OPB na prostem brali zgodbe mlajšim učencem in se o njih pogovarjali. Mlajši učenci so bili navdušeni, da so lahko poslušali starejše.

3. razredi so pesnili na temo šolske knjižnice, 4. pa so pisali o knjigi, ki bi jo priporočili sošolcem, prijateljem, pa tudi drugim mladim po vsem svetu: največ jih je bilo navdušenih nad zbirko knjig o Harryju Potterju (J. K. Rowling), pa tudi nad zbirko Pet prijateljev (E. Blyton). Več jih je omenilo tudi zbirko o Anici (D. Muck), mali čarovnici Lili (Knister) in o Groznem Gašperju (F. Simon).

Na spletni strani knjižnice smo objavili sezname knjig, ki smo jih na novo dodali naši zbirki, jih postavili na posebno polico v knjižnici ter priporočili v branje tiste, ki bralcem pomagajo k boljšemu počutju in zdravju.

Z učenci 2. razredov smo izdelovali knjižne kazalke, ki si jih bomo izmenjali z učenci druge slovenske šole.

Z učenci NIS IN PP pa smo šolske ure obogatili s poslušanjem pravljic in pripovedk, z ustvarjanjem na temo prebrane zgodbe in pogovorom o njej.

Šolska knjižnica je izobraževalno, informativno in kulturno središče šole, zato je pomembno, da nase opozarja tekom celega leta. Želimo pa si, da bi ta lahko čim prej odprla vrata vsem svojim uporabnikom in da bi se vanjo radi vračali.

Tretješolčki so postali pesniki

V mesecu oktobru je šolska knjižnica na Tržaški 2 v okviru nacionalnega meseca šolskih knjižnic razpisala literarni natečaj za naj pesem o šolski knjižnici za učence 3. razredov naše šole. Napisati je bilo potrebno pesem z vsaj 10 verzi in čim bolj upoštevati značilnosti te literarne zvrsti.
Učenci so izziv z navdušenjem sprejeli in tako do konca meseca napisali in oddali veliko besedil. Ker je bilo težko izbrati tisto najboljšo, smo se odločili nagraditi kar dve avtorici – to sta Teja P. iz 3.c in Lucija B. iz 3.d. Obe bosta, ko bomo zopet vsi v šoli in ko bodo razmere to dopuščale, šolsko uro preživeli s knjižničarko, spoznali bosta njen poklic in se v njeni vlogi poizkusili tudi sami. Knjižničarka se vaju zelo veseli! 🙂
Vsem lepa pohvala za trud, dekletoma pa iskrene čestitke! Objavljamo obe pesmi.

KNJIŽNICA

Knjižnica je tu čez cesto,
tam se zbira celo mesto.
Včasih pridem tudi jaz
in preberem kaj na glas.
Posluša me majhen kuža,
zunaj ga čaka mokra luža.
Potem skočiva v njo
in nama je lepo.
Ko doma berem knjigo,
mama reče: Naredi si figo!

Lucija B., 3.d

KNJIŽNICA
V knjižnici vsi smo zbrani,
v vrsto smo nabrani.
Knjige si sposojamo
ali pa jih vračamo.
V knjižnici vedno tiho smo,
drugače nas okregajo.
Knjižničarka knjige zlaga,
da ne nastane ji navlaka.
Knjižnica prečuden kraj,
kamor pridem spet nazaj.

Teja P., 3.c

Mednarodni dan prijaznosti

Mednarodni dan prijaznosti

13. november je Mednarodni dan prijaznosti.

Naj bo današnji dan poln prijaznih nasmehov, misli in lepih želja …

Saj kot pravi japonski pregovor:

,,Ena prijazna beseda lahko greje tri zimske mesece.”

Dragi učenci in učenke!

Osmošolki Maša in Meta sta se preizkusili v izdelavi motivacijskega plakata za delo na daljavo.

Vabljeni k ogledu. Morda pa najdete še kakšen nasvet zase.

Šola na daljavo v naših očeh

Šola na daljavo v naših očeh

Tako vidijo šolo na daljavo učenci enega šestih razredov naše šole.

Kot učiteljica se zlahka poistovetim z besedami:  delovno, bedno, ne maram, pogrešam šolo …

Ker jo res zelo pogrešam!

Vsem učencem, učiteljem in staršem želim, da se šolska vrata čim prej ponovno odprejo! Do takrat pa veliko dobre volje, vztrajnosti in dobro delujočega interneta.

*Slika je bila ustvarjena s pomočjo aplikacije Mentimeter na začetku video pouka.

Zapri nastavitve dostopnosti