Skoči na glavno vsebino

Prvo junijsko soboto smo se z učenci, ki obiskujejo nemščino kot izbirni predmet, ter z učiteljicami Tino, Tejo, Lejo in Majo odpeljali proti četrtemu največjemu mestu v Avstriji, Salzburgu, ki je zaradi številnih cerkva, gradov in dvorcev zapisan na seznam svetovne kulturne dediščine.

Mesto, ki se nahaja v osrčju solnega območja, je svoje ime dobilo po soli – “Salz” v nemščini pomeni sol, “Burg” pa pomeni grad. Številni rudniki so del bogate kulturne dediščine mesta in so že stoletja glavni vir pridobivanja soli. Prvotni prebivalci Kelti so na tem mesu kopali sol že pred 7000 leti. Kar z vlakcem smo se zapeljali v rudnik soli Hallein, ki je zaslužen za to, da je mesto tudi obogatelo. Poslušali smo, kako se sol pridobiva, nekaj pa smo je tudi okušali.

Sprehodili smo se tudi skozi dvorec Hellbrunn, ki ga je na začetku 17. stoletja dal zgraditi salzburški knez – nadškof Markus Sittikus von Hohenems. Dvorec krasi velik vrt, v katerem je razkošen park z jezerom, bazeni, ribniki, fontanami, kipi in skulpturami ter zaničljivimi jamami. Največja atrakcija vrta so vodne igre, saj ima cel vrt vodne kanale, ki s pomočjo avtomatskih vodnih črpalk na bazi hidroenergije omogočajo noro zabavo.

V centru mesta smo občudovali številne znamenitosti: rotovž, rojstno hišo svetovno znanega klasičnega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, festivalno dvorano, kolegijsko cerkev, benediktinsko opatijo, kapiteljski trg s stolnico in še park Mirabell. Salzburg je znan tudi po Mozartovih kroglicah. Ali ste vedeli, da so originalne Mozartove kroglice ovite v modro srebrno folijo, in ne v zlato rdečo?

Kljub mokremu vremenu je bila ekskurzija prijetna. Na poti domov smo svoje znanje, ki smo ga usvojili na novo, utrjevali s kvizi, čas pa smo si krajšali tudi s petjem in pripovedovanjem šal.

Na Vrhniko smo se vrnili okoli 22.30.

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti