Skoči na glavno vsebino

Projekti SLO

Osnovna šola Ivana Cankarja Vrhnika sodeluje pri pripravi dveh e-orodij, namenjenih poučevanju slovenščine.

FRANČEK

Spletni portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika (na kratko Franček)

E-orodje Franček izdeluje Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU v sodelovanju z osnovnimi in srednjimi šolami. Sodeluje tudi naša šola.

Franček je slovarsko-slovnično e-orodje, podobno Franu, vendar namenjeno učencem osnovnih šol in dijakom nižjih letnikov srednjih šol. Malo v šali bi lahko rekli, da je Franček Franov mlajši brat.

Lepo vabljeni k ogledu in seveda uporabi! Kliknite na spodnjo povezavo ali na zgornjo sličico in raziskujte pomene besed, njihov izvor, sopomenke, pregibanje … Svetujemo, da pred ogledom izberete tudi razred.

Povezava na spletišče Franček

 

SLOVENŠČINA NA DLANI

Projekt Slovenščina na dlani vodi Univerza v Mariboru (Filozofska fakulteta, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Pedagoška fakulteta), in sicer prav tako v sodelovanju z učitelji osnovnih in srednjih šol. Slovenščina na dlani bo inovativno interaktivno učno e-okolje, namenjeno bogatitvi poučevanja slovenščine in izboljšanju učenčeve zmožnosti tvorjenja in razumevanja besedil. Zasnovano bo na orodjih za avtomatsko tvorjenje in pregledovanje vaj, ki bodo podprta s korpusom besedil, slovarskimi opisi frazemov in pregovorov ter bazo znanja. Učno okolje bo namenjeno učencem osnovnih šol in dijakom. Usklajeno bo z učnimi načrti oz. katalogi znanj in bo spodbujalo inovativne in prožne učne pristope ter razvoj novih metod poučevanja.

Strateški dokument

Oba projekta se izvajata ob podpori Ministrstva za kulturo in Evropskega socialnega sklada ter ob sodelovanju z osnovnimi in srednjimi šolami.

Zapri nastavitve dostopnosti