Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani
Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.
V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih.
V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane.
Da bi bilo odpada manj pri šolski prehrani lahko storimo največ sami.
Nekaj primerov za prehrano v šoli:
- pri kosilu ne vzamemo jedi, ki jih ne bomo pojedli,
- novo jed večkrat poizkusimo, da se navadimo na okuse,
- vzamemo manjšo porcijo jedi in po potrebi gremo pod dodatek.
Zavedati se moramo, da z nepremišljenimi dejanji ne mečemo stran le hrane, ampak tudi denar, energijo in čas ter trud nekoga, ki je jed in sestavine za jedi vzgojil ali pripravil.