Skoči na glavno vsebino

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih.

V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane.

Da bi bilo odpada manj pri šolski prehrani lahko storimo največ sami.

Nekaj primerov za prehrano v šoli:

  • pri kosilu ne vzamemo jedi, ki jih ne bomo pojedli,
  • novo jed večkrat poizkusimo, da se navadimo na okuse,
  • vzamemo manjšo porcijo jedi in po potrebi gremo pod dodatek.

Zavedati se moramo, da z nepremišljenimi dejanji ne mečemo stran le hrane, ampak tudi denar, energijo in čas ter trud nekoga, ki je jed in sestavine za jedi vzgojil ali pripravil.

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti